Felanmälan
Läs här om vem som har ansvar för skador som uppstår i och utanför bostadsrätten
Ansvarsfördelning
Vissa fel och skador ansvarar du själv för som bostadsrättshavare. Andra saker ansvarar bostadsrättsföreningen för. Du kan läsa mer om detta här.
Felavhjälpande åtgärder
Det finns vissa fel som kan uppstå i din bostad som du själv kan åtgärda. Prova dessa lösningar som ett första steg innan du kontaktar styrelsen med en felanmälan.
- Köksfläkten går inte att forcera. Detta är ett relativt vanligt problem som uppstår då och då. Normalt så avhjälps det genom att du drar ur kontakten (som sitter inne i skåpet till höger om fläkten) och sätter i den igen.
- Elementen blir inte varma. När elementen har stått avstängda under den varma perioden kan det ibland hända att de inte blir varma när kylan kommer. Då kan det vara nödvändigt att antingen motionera termostatens reglerstift, eller lufta elementen. Här finns en bra film som visar hur du gör.
- Ventilerna för vattenavstängning är tröga. Eftersom det är sällan ventilerna används kan de fastna, det bästa sättet att motverka detta är att motionera dem (vrida på dem) lite då och då.
- Vattnet rinner långsamt ner i avloppen. Rengör vattenlås och avlopp med jämna mellanrum, och särskilt om det har blivit stopp. Exempel på hur du kan rengöra ser du här: vattenlås, avlopp.
Om du behöver göra en felanmälan
- Uppstår ett fel i bostaden som du som boende ansvarar för kontaktar du själv en lämplig firma för att åtgärda felet.
- Uppstår ett fel i bostaden som är bostadsrättsföreningens ansvar, prova först om någon av de ovanstående åtgärderna fungerar. Därefter kontakta ordföranden. Du får inte själv beställa en åtgärd av ett fel som är bostadsrättsföreningens ansvar (läs gärna mer i ansvarsfördelningen ovan eller i våra stadgar).
- Vid akuta fel, t.ex. vattenläckage, elavbrott etc, kontakta i första hand ordförande, i andra hand någon annan i styrelsen.
Du hittar kontaktuppgifter här.
